Hvad er dine kerneværdier?

Kerneværdier

De sidste par år, er der kommet mere fokus på mental sundhed. Et aspekt af mental sundhed kunne være dine kerneværdier. De fleste af os har værdier, men vi er ikke særlige bevidste om dem. Og de færreste af os har sat ord på, hvilken værdier vi tillægger forskellige aspekter af vores liv. Men hvad er kerneværdier egentlig, og hvorfor er de gode at kende? Og hvordan finder du dine kerneværdier?  

Hvad er kerneværdier?

Dine kerneværdier er det, som du finder allervigtigst her i livet. Det kan f.eks. være: at være i god fysisk form eller have ægte nære venner, eller det kan være, at være i naturen eller ambitiøs med noget, du sætter dig for. Du vælger selv, men vær ærlig overfor dig selv. Det er okay, hvis dine kerneværdier er at være rig eller at arbejde med praktisk arbejde eller at nyde kunst. Kun du kender dig selv godt nok til at vide, hvad der er vigtigt her i livet for lige netop dig.

Hvorfor er de gode at kende?

Mange venter med at leve livet til de har opnået x, y og z. Det at kende dine værdier, kan gøre, at du starter med at leve nu frem for, når du har tabt dig/fået mere overskud/mindre  dårlig samvittighed/bedre selvværd etc. – indsæt selv. Og de fleste af os går og bokser med noget. Når vi ikke kender vores kerneværdier, kan vi hurtigt komme til at mangle motivation og energi. Det er fordi, at vi ikke er klar over, hvorfor vi gør, som vi gør. Og om det i virkeligheden er det rette for os at gøre. Vores handlinger bliver ikke i overensstemmelse med vores indre prioriteter, og det som føles værdifuldt for os. Livet bliver altså mere meningsløst, end hvis vi kender vores værdier. Værdierne kan vi bruge til at navigere med i livet og træffe mere holdbare beslutninger. 

Accept og sammenhæng

Kerneværdierne er med til, at vi accepterer os selv, uanset hvor vi er i livet, fordi vi lever efter vores værdier og dermed i overensstemmelse med os selv. Når der kommer sammenhæng mellem det du gør, og den du er, så begynder vi også at leve nu – ikke når et bestemt mål såsom et vægttab er opnået. Det bliver også lettere, ikke at lade sig påvirke af hvad andre eller samfundet mener, om ens handlinger. Ikke at vi siger, at det bare bliver nemt, for sundhed findes ikke i individet alene men forholdet mellem mennesker og omgivelser. Omgivelserne er konstant med til at definere, hvad sundhed er. Men hvis du ved, hvad sundhed er for dig, bliver du bedre til at tilpasse dig omgivelserne og den konkrete livssituation, uanset hvor vanskelig den end måtte være. Du hviler i og accepterer, at ja, der  er nogle følelser der er svære at rumme, som f.eks. jeg er ikke god nok til at træne i fitnesscenteret, men du rummer følelsen alligevel. Du flygter ikke fra den, og i stedet læner du dig op af mine kerneværdier til at guide dig selv videre herfra. Du får trænet på den ene eller anden måde. Det kan være du træner et andet sted, du tager derned alligevel, fordi du gør det for din skyld, eller du træner med en veninde, så du bedre kan være til stede i det. Men du får trænet, for du ved, hvorfor det er vigtig for dig. 

Læs med her hvordan du holder motivationen oppe

Mærk efter hvad der er vigtigt for dig

Har du nogensinde stået i den situation, at du ikke føler dig motiveret til træne eller spise sundere, selvom du ellers var fast besluttet på at komme igang? Hvis du har sat dig ned og gjort dig tanker, skrevet ned, hvad der ligger til grund for denne træning, er der større sandsynlighed for, at du gør det. Du behøver ikke engang være motiveret, for det er en indre værdi, det gør, at du får det gjort. Det kan være en værdi som f.eks. at have overskud og energi til resten af dagen, at undgå skader og holde kroppen rask længst mulig, at blive set op til i løbeklubben, at være smertefri, at være fleksibel, at konkurrerer med andre, at være i god fysisk form etc. Find ud af hvad der er vigtig for dig og hvorfor. 

Hvordan finder du dine kerneværdier?

Der er altså ikke så meget andet for end, at sætte dig ned med papir og blyant eller din macbook air (det er vel 2020) og eftersøg din hjerne for, hvad, du synes, der er vigtigt. Du kan kigge på flere forskellige områder af dit liv som: arbejde, sundhed, fritid, din familie og venner etc. Du kan kigge på, hvornår du har haft mest energi i dit liv, hvornår var du mest stolt, i hvilke situationer er det virkelig godt, at være dig? Det kan også være værdier, som du ikke har i dit nuværende liv, men ønsker dig for at være den bedste version af dig selv, som du kan forestille dig. Og det betyder ikke, at du konstant skal gå og være den bedste version af dig selv, for det er og kan ingen mennesker leve op til. Men det er rart at føle, at man hviler i de valg og handlinger, man gør sig.

Når du har afgrænset dine værdier, kan det være en god idé at tænke over, hvilke der harmonerer med dit liv, og hvilke der ikke gør. Herefter er det lettere at lave en handlingsplan for, hvad du skal foretage dig, for at de værdier kommer til udtryk. God værdijagt.

1 tanke om “Hvad er dine kerneværdier?”

  1. Pingback: Hvordan holder du motivationen til et vægttab oppe? Brug kerneværdierne

Der er lukket for kommentarer.