Hvilken slankekur dur?

Slankekur, kur og superfood

Sundhedsbullshit og marketingsfis. I jagten på den perfekte slankekur støder vi netop på sådan sundhedsfænomener. Vi bliver fyldt med det hele tiden! Når vi siger sundhedsbullshit, er det f.eks. juicekur, citronvand og detox, vi tænker på. Når vi siger marketingsfis, så er det f.eks. superfood, slanke-te, clean eating eller ingefærshots. Selvom mange er begyndt at formidle, at det virkelig bare er bullshit, så har vi stadig en tendens til gerne at ville snydes. Hvordan kan det være? Og er der nogle af disse sundhedstrends, der kan noget?

Vi håber på quickfix

Der er mange af os, som gerne vil købe ind på ideen om, at nogle af de ovenstående fænomener hjælper. Vi vil alle gerne have et quick fix, altså en slankekur, og en genvej til et vægttab eller et sundere jeg. Det forekommer især her i januar, da man godt kan føle, at man mistede kontrollen henover julen med alle de lækkerier, som muligvis røg indenbords. Derfor kan vi også have et behov for at genvinde den kontrol igen – og rigtig gerne hurtigt. Vi har brug for en ændring, som gerne skal løse vores problemer lige nu og her. Når vi andre tider på året køber ind på ideen om at en slanke-te både kan kurere energiunderskud, overvægt og udrense vores krop, ja så er det ønsket om en hurtig ændring, der gør, at vi køber ind på ideen. Hvis du har det sådan derude, så spørg dig selv, hvordan det kan være, at du har et behov for en ændring her og nu. For nogle kan det være et fremtidigt bryllup eller en fest, som man gerne vil se godt ud til. Nogle føler ikke, at de kan kaste sig ud i kærligheden, før de har tabt sig, mens nogle ikke kan tage på den ønskede badeferie med veninderne før kiloene er raslet af. 

Bullshit om sundhed og superfoods

Modet til at gøre noget på et bestemt tidspunkt, kan altså være årsagen til, at vi tror på det bullshit, der findes derude. For det meste af det er bullshit. Tag det fra en, som har arbejdet i fødevareindustrien – superfood er ikke superfood. Du behøver ikke spise gojibær for at være sund, snup hellere en appelsin! Du kan ikke detoxe din krop ved hjælp af mad og drikke. Din krop er i stand til at skille sig af med affaldsstofferne selv – altså “detoxe”. Det kan mad eller drikke ikke hjælp med til. Din krop gør den igennem dine lunger, din lever, din nyre og din hud.

Spis ingefær – hvis du kan lide det eller har kvalme, men ikke for at booste din sundhed. Vi skal heller ikke være bange for e-numre i de mængder, som vi får dem i. De er anbefalet i den mængde, som de er, fordi det er sikkert at indtage. Men mere om det en anden gang. 

Vi falder tilbage til gamle mønstre

De fleste, som hopper på en kur, som ikke er holdbar i længden, vil desværre falde tilbage i gamle mønstre, og derved være lige vidt stillet. For nogle vil det virke, at kickstarte et vægttab med en kur så som Nupo for at komme i gang. Men her er det bare vigtigt, at man har en plan for, hvordan forløbet, efterfølgende den kur, skal se ud, som man ikke ender med en vægtøgning, som er størrer, end det man lige har tabt. Des klarer den plan er, des bedre og mere holdbar. Den plan man lægger for resten af forløbet, skal gerne være så defineret som overhovedet muligt, og den skal gerne være tilpasset dit liv, så du kan overskue den – også om et år. 

Så – hvilken slankekur dur?

Så er der ikke slankekur som dur? Muligvis, men det er meget op til om det passer ind i dit liv. Hvis du kan affinde dig med ikke at spise brød og pasta nogensinde, er Keto måske noget for dig. En kur er kun en løsning for dig, hvis den er holdbar i det lange løb. De fleste madvarer derimod, som lover guld og tynde taljer ved at indtage dem, er bare penge ud af vinduet uden den store effekt. Hvis det er for godt til at være sandt, så er det nok også, fordi det er det. 

Læs mere om hurtigt eller varigt vægttab her

Vi kan til gengæld sige, hvad der virker. Det gør de officielle kostråd og at være i kalorieunderskud, hvis målet er et vægttab. Det sidstnævnte er det eneste, som gør, at du taber dig. 

Ja, det er ikke nyt og spændende eller sexet og det skaber ikke vilde resultater indenfor de næste 2 uger, men det virker – også i længden. Det kan altså være en rigtig god idé, at være kritisk overfor de produkter, som der bliver markedsført, og alle de selvudnævnte sundhedsguruer, som uden videre anbefaler det nyeste vildeste sundhedstip. Det er nemt at opfinde sundhedspladder, men det tager lang tid at skrive videnskabelig dokumenteret videnskab – så en konsekvens er, at der er langt mere pladder derude tilgængeligt. Vær kritisk og fornuftig når du læser eller høre noget og vid, at du kan stole på de officielle råd.  

Læs mere om de officielle kostråd her.

Hvis du er interesseret i at høre mere om hvordan vi kan skræddersy et forløb til dig, book en uforpligtende samtale i dag!