Hurtigt eller varigt vægttab?

Varigt vægttab

En frisk start

Er du en af de mange, der ved årsskiftet har tænkt “Nu er det nu! I år bliver alting bedre, og jeg vil endelig tabe de sidste kilo ved et hurtigt vægttab i starten af året”? Så er det måske også i år, du kunne være interesseret i at finde en metode, der sikrer et varigt vægttab. Et vægttab du kan holde, hvad enten det er højtid, hverdag eller ferie. 

Store ændringer

Et årsskifte kan være en rigtig god anledning til at reflektere over, hvordan forrige år var. Men også en anledning til at tænke over hvordan du ønsker, det kommende år skal blive. Et vægttab – større eller mindre – er for manges vedkommende en del af de ønskede forandringer. Der laves måske kostplaner, sukker-forbud, træningsplaner, spises Nupo pulver, slankepiller eller der købes måske et medlemskab til det lokale yoga- eller fitnesscenter. Mange ting skal ændres samtidig, fordi det er ikke bare en slankekur – det er en livsstilsændring og det kan kun gå for langsomt! 

Læs mere om nytårsforsæt her.

Her-og-nu belønning

Disse livsstilsændringer eller slankekure er ofte meget tiltalende, da de lover hurtige resultater. Hertil opstiller de også meget klare regler for, hvad man skal spise, hvor meget man skal bevæge sig osv. Reglerne for f.eks. kosten gør, at det virker overskueligt at følge, frem for selv at prøve at navigere i, hvad der skal til for at opnå vægttab. De strenge regler betyder dog ofte, at det kan blive sværere at indgå i sociale sammenhænge. Den nydelse, man måske før fik af at spise et dejligt stykke kage, fjernes også helt fra hverdagen. Der vil givetvis også være en umiddelbar belønning på vægten ved at følge kurens regler, da de nye kostændringer givetvis vil have skabt et kalorieunderskud. 

På den lange bane

Desværre er det meget få, der kan holde alle de aftaler, som de laver med sig selv. Jo flere store ændringer, de forsøger at lave samtidig, jo større er risikoen for, at det ikke lykkes. Det kan ovenikøbet være, at det stykke kage, der blev valgt fra pga. kurens regler nu bliver erstattet af to stykker kage, fordi nu er de jo alligevel ‘faldet i’ og så kan de ligeså godt gå all-in og starte på kur igen på mandag. Denne veksling mellem at have mange regler og restriktioner i kosten til at gå all-in betyder i mange tilfælde, at man risikerer at tage flere kilo på, end man oprindeligt vejede.

Læs mere om at gå all-in og få tre tips til at undgå at falde i her.

Tilbage til de gamle vaner

Hverdagen og dertilhørende vaner, har det altså med at vende tilbage til det gamle. Dette sker typisk hvis metoden til at opnå målet bliver for ambitiøs og uoverskuelig. Men netop vores vaner er det, der kan adskille det hurtige vægttab fra det varige. Ved at lave små ændringer i vores hverdag, kan vi lave store ændringer på vægten, sundheden og humøret. Det er de mange små ting, der kan overholdes, der gør den store forskel på sigt og giver et varigt vægttab. En komplet livsstilsændring, slankekur eller kostplan, risikerer at være én stor ændring, der ikke kan holdes. Èn stor ændring, der måske kun gør en lille forskel på sigt, eller måske har den helt modsatte effekt. 

Vil du vide mere om vaner læs med her. 

Er du interesseret i at høre om et varigt vægttab kontakt os til en uforpligtende samtale.

2 tanker om “Hurtigt eller varigt vægttab?”

  1. Pingback: Hvilken kur dur? |

  2. Pingback: Hvordan holder du motivationen for et vægttab? Læs mere her.

Der er lukket for kommentarer.